MEĐUNARODNI TJEDAN GLUHIH 2019.

Počeo je Međunarodni tjedan gluhih!

Svjetska federacija Gluhih (WFD) je u Rimu, Italija, godine 1958. pokrenula inicijativu Međunarodnog tjedna gluhih (#IWDeaf2019).

Međunarodni tjedan Gluhih različitim aktivnostima slave zajednice gluhih osoba diljem svijeta. Tim aktivnostima na sudjelovanje pozivaju se svi zainteresirani: obitelji, vršnjaci, državna tijela, profesionalni tumači/prevoditelji znakovnih jezika i organizacije osoba s invaliditetom.

Svake godine posljednji tjedan u rujnu tom se inicijativom podiže globalna svijest o ljudskim pravima Gluhih.

Kao dio Međunarodnog tjedna Gluhih, 23. rujna svake godine, slavi se i Međunarodni dan znakovnih jezika (#IDSL2019), koji je priznala Opća skupština UN-a. Cilj proslave ovog dana je podići svijest o znakovnim jezicima i jačati njihov status.

„Sa znakovnim jezikom svi su uključeni“ zajednička je tema i Međunarodnog dana znakovnih jezika i Međunarodnog tjedna Gluhih 2019.
Svaki dan, od ponedjeljka, 23. rujna, do nedjelje, 29. rujna 2019., objavljivat ćemo informacije o pojedinom području koje je Svjetska federacija gluhih odredila važnim za zajednicu Gluhih. Ovim svakodnevnim objavama želimo da zajednica Gluhih na jednak način uživa u prednostima prava na znakovni jezik.

Ovim putem vas također obavještavamo da Udruga gluhih i nagluhih osoba Grada Požege obilježava Međunarodni tjedan gluhih u šetališnoj zoni u centru Grada Požege dana, 28.09.2019. godine izložbom kreativnih radova, dijeljenjem informativnih letaka i druženjem članstva!!
Tko može, neka nam se pridruži u zajedničkoj popularizaciji hrvatskog znakovnog jezika i osvješćivanju javnosti o zajednici Gluhih!

Sretan Međunarodni tjedan gluhih i Međunarodni dan znakovnih jezika!

Preuzeto sa stranica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih!! #IDSL2019 i #IWD2019.
IWD2019-fb-cover (1)