OSOBE KOJE SU OSLOBOĐENE PLAĆANJA DOPUNSKOG OSIGURANJA

Poštovani članovi Udruge,

U prilogu možete pročitati koje su osobe oslobođene plaćanja dopunskog osiguranja prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju:

-osigurane osobe čiji ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 45,59% proračunske osnovice, a što u ovom momentu iznosi 1.516,32 kn (prihodovni cenzus), te za osiguranike – samce, ako im prihodovni cenzus u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 58,31% proračunske osnovice tj. 1.939.39 kn.)

- učenici i redoviti studenti stariji od 18 godina,

- darivatelji krvi

- osigurane osobe darivatelji dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja

- osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenja organizma, odnosno tjelesnog oštećenja prema posebnim propisima,

- osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja

- osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi.

Nadalje, Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji od sudjelovanja u pokriću dijela troškova zdravstvene zaštite (participacija) oslobađaju se članovi obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, članovi obitelji zatočenoga ili nestaloga branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata i hrvatski branitelji iz domovinskog rata s utvrđenim oštećenjem organizma od najmanje 30 posto.

Ako osigurana osoba spada u neku od navedenih kategorija, može podnijeti zahtjev za izdavanjem tzv. “HB iskaznice” u područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, od sudjelovanja u pokriću dijela troškova zdravstvee zaštite, odnosno participacije, oslobođeni su:

- djeca do 18 godina života, kao i djeca koja su potpuno i trajno nesposobna za samostalan život i rad (mogu biti i stariji od 18 godina)

- trudnice za bolesti povezane s trudnoćom

- osiguranici soboljeli od kroničnih psihijatrijskih bolesti vezano za liječenje njihove psihičke bolesti

- osiguranici s HIV infekcijama

- oboljeli od kroničnih psihijatrijskih bolesti vezano za liječenje njihove psihičke bolesti

- oboljeli od zloćudnih bolesti za zdravstvenu zaštitu povezanu sa zloćudnom bolešću

- osobe koje se liječe od profesionalne bolesti za zdravstvenu zaštitu koja im je potrebna za liječenje njihove profesionalne bolesti.

Izvor: Index.hr, 08.04.2016. godine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>