Znakovni Jezik

HRVATSKI ZNAKOVNI JEZIK

Hrvatski znakovni jezik je prirodni sustav komunikacije u zajednici gluhih koji ima vlastita gramatička pravila i potpuno je novisan o jeziku čujuće zajednice.

Znakovni jezik je najistaknutija karakteristika osoba oštećena sluha. On je, poput svih drugih jezika, komunikacijski sustav koji se koristi za razmjenu informacija među ljudima. To je sustav vizualnih znakova koji uz pomoć parametara – oblika šake, lokacije, orijentacije i vrste pokreta dlana, tvore koncept odnosno smisao riječi.

Znakovni jezik ne izvodi se samo rukama, već uključuje i držanje tijela i glave te izraz lica koji daje intonaciju, a da bi se poruka uspješno prenijela,  kombinira se s čitanjem s usana.

Ranije se HZJ smatrao primitivnim načinom komunikacije, pantomimom, ne jezikom, suviše slikovitim, gluhima se zabranjivala upotreba u školama i sl., danas je HZJ u svijetu prepoznat i priznat kao pravi prirodni jezik.

Priznavanju ravnopravnog statusa su doprinijeli:

Rezultati znanstvenih istraživanja posljednjih 50 godina i to: lingvistička, neurolingvistička, psiholingvistička i edukacijsko-rehabilitacijska istraživanja.

Borba zajednice gluhih za ostvarivanje svojih ljudskih prava:

-         Pravo na komunikaciju i obrazovanje na jeziku svoje zajednice!

 

Dvoručna abeceda                      

dvorucnaabeceda

Jednoručna abeceda

znakovi1